Podpořte nás

Skautské oddíly mají na svou činnost často velmi malý rozpočet. Kvůli růstu členské základny navíc bojují s nedostatkem dospělých vedoucích, dobrovolníků a kapacitou kluboven. Řada z nich je již desítky let “dočasným řešením” a i přes usilovnou údržbu chátrají, jiné mají nedostatečnou kapacitu. Situace našeho oddílu není jiná. Prosíme vás proto o vaši podporu. I malá pomoc nám pomůže dále dělat naše okolí lepším, přinášet radost a dobrodružství holkám a klukům z naší obce a ještě k tomu je připravit na dospělý život. Děkujeme! 

Vaše podpora = naše dobré skutky

V této sekci doporučujeme doplnit fotografie z dobrých skutků, které děláte a podporujete. Nezapomeňte na emoce – nejen skautů a skautek na fotkách, ale také těch, kterým pomáháte. Snažte se, aby fotografie ukazovaly různorodost vašich dobrých skutků. Pod textem najdete doporučený prostor pro fotografie včetně ilustračních fotografií.

Naše dobrodružství, dobré srdce a dovednosti si nenecháváme sami pro sebe. Společně (v rámci družin, oddílu i jako celé středisko) konáme dobro při různých příležitostech:

Pomáhali jsme v době koronaviru: nakupovali rizikovým skupinám, tiskli ochranné štíty na 3D tiskárnách a další. Foto: Štěpán Filip

Koronavirová pomoc Novému údolí a jeho okolí
Podobně jako stovky dalších oddílů po celém Česku jsme se zapojili do služby společnosti v době karantény. Zajišťovali jsme pravidelné i jednorázové nákupy rizikovým skupinám, distribuovali roušky, platili složenky či míchali vlastní dezinfekci. Vše za dodržení přísných bezpečnostních opatření.

Kromě toho jsme našim skautům a skautkám připravovali pravidelný program. Nebyli jsme tak ochuzení o společně strávený čas na online skautských schůzkách, plnili jsme různé výzvy a vyzkoušeli jsme si i výpravy v Minecraftu.

Každý rok těsně před Vánocemi rozdáváme Betlémské světlo na náměstí. Foto: Zuzana Havlínová – Pipla

Rozdávání Betlémského světla
Skauti a skautky rozváží světlo míru a klidu po celé Evropě. Naše středisko na tom není jinak: přebíráme Betlémské světlo přímo z vlaku a poté jej rozdáváme na náměstí a roznášíme do místních institucí a ústavů.

Sbírka hraček a oblečení a zábavné odpoledne pro děti z dětského domova
Dvakrát ročně děláme radost klukům a holkám z místního dětského domova: dobročinnou sbírkou hraček a oblečení i celým odpolednem plným zábavy, kultury a her.

Obecní pouť
Spolu s obcí pořádáme pouť, pro kterou připravujeme hlavní putovní hru. Děti a jejich rodiče se v minulých letech třeba vydali na cestu za pirátským pokladem, jindy zase probádali tajemnou Atlantidu. Nejde jen o zábavu, ale také o dovednosti, které se děti učí právě ve skautu.

Jak skvěle splnit Skautský dobrý skutek? Třeba dobročinnou kavárnou na podporu Linky bezpečí! Foto: Jan Schaffhauser

Skautský dobrý skutek
V dubnu a květnu se skautské oddíly po celé republice zamýšlí, jak udělat svět lepším. Opravili jsme mobiliář v nejodlehlejším koutě obecního lesa, vybudovali komunitní zahradu s grilem a kompostem nebo po konzultaci s odborníky obnovili turistické značky v okolí.

Den pro domov důchodců
Nezapomínáme ani na naše předky, kteří jsou často osamocení. Zpíváme, hrajeme hry, bavíme se spolu o našich dobrodružstvích. Zjišťujeme, co jim obvykle chybí a snažíme se jim jejich přání splnit.

Společně proti leukémii
Celostátní benzínková sbírka ve spolupráci s Nadací pro transplantací kostní dřeně pomáhá financovat růst registru dárců kostní dřeně. Skauti a skautky totiž na benzínkách myjí okna a dobrovolné příspěvky za tuto službu věnují právě na podporu registru dárců. Odběry a testy při registraci by totiž jinak dárci museli platit sami.

Rukavice pro Nové Údolí
Pravidelně se zapojujeme do obecní výzvy k úklidu veřejného prostoru. Díky tomu se zásadně podílíme na čistotě břehů řeky Zlatavy, likvidujeme pro zvěř nebezpečné odpadky v hlubinách městského lesoparku. 

A tohle všechno děláme bez nároku na odměnu. Jen za dobrý pocit! <3

Jak nás můžete podpořit?

Šiřte dobré jméno skautingu

Pokud jste hrdí skautští rodiče, máte rádi naše aktivity nebo jste sami ve skautu někdy byli, budeme rádi, když o nás budete v pozitivním světle mluvit častěji. Třeba tím pomůžete vaším známým-rodičům, kteří pro své dítě hledají smysluplné a rozmanité trávení volného času.

Podpořte výstavbu naší nové klubovny

Prostřednictvím platformy darujme.cz pořádáme sbírku na novou klubovnu, která nám umožní dále růst a poskytne prostor pro alespoň dvě zároveň probíhající schůzky. Cílem je v tuto chvíli 400 000 Kč, které nám chybí na vybavení nové stavby plánované na již zakoupeném pozemku hned vedle Košatého lesa. Po dosažení této částky nám ji Skautská nadace Jaroslava Foglara zdvojnásobí, finance použijeme na nákup kvalitnější výbavy.

  • Celkový rozpočet na klubovnu je 4 miliony Kč. Díky podpoře obce Nové Údolí jsme navíc získali dotaci ve výši 1 milionu Kč, která pokryje velkou část stavby vč. projektové dokumentace.
  • Díky bezúročné půjčce Junáka – českého skauta jsme schopní hrubou stavbu zcela dotáhnout.

Přispějte nám na novou klubovnu! Stačí přispět v našem projektu na platformě Darujme.cz. Děkujeme za podporu!

Zapojte se do práce u oddílu nebo zprostředkujte službu

Pokud rádi trávíte svůj volný čas smysluplně, práce s dětmi (nebo pro skauty) je pro vás příjemnou výzvou a dobrodružství v přírodě máte málo, rádi vás uvidíme v našem týmu dobrovolníků!

Právě hledáme:
  • Nové skautské vedoucí pro kluky i holky od 11 let, které s radostí zaučíme a po několika měsících či letech se stanou pevnými oporami týmu vedoucích
  • Grafika-poloprofesionála, který se nebojí růstu ujal by se tvorby pozvánek, plakátů a dalších materiálů ve Skautském vizuálním stylu
  • Podlaháře pro naši novou klubovnu

Chcete nám pomoci? Zkontaktujte vedoucí střediska a domluvte se na podrobnostech. Děkujeme!

Darujte věc či materiál

Provoz našeho oddílu, tábora a aktivity v přírodě často vyžadují vybavení, které se častým používáním opotřebí (např. lana, nádobí a další). Rádi také zkoušíme nové aktivity. 

Momentálně proto sháníme:
  • Starší outdoor GPS navigace – využijeme pro zaučení s technologiemi a pro orientaci v přírodě na výpravách jako doplněk k mapám a buzolám
  • Levné možnosti, jak pravidelně tisknout
  • Prošlý obsah autolékárniček pro cvičné účely (nyní není třeba měnit prošlé autolékárničky, odborníci to však doporučují např. po 5 letech)
  • Dřevo na topení v kamnech v klubovně

Chcete nám pomoci? Zkontaktujte vedoucí střediska a domluvte se na podrobnostech. Děkujeme!

Co vám můžeme nabídnout

Podle rozsahu vaší podpory vám rádi nabídneme poděkování v různých podobách.

Poděkování a propagace

Logo na našem webu či newsletteru, poděkování v článcích k závěru školního roku v lokálních médiích či plachta/cedule na plotu pozemku naší klubovny.

Unikátní artefakt

Pravidelně se podporovatelům snažíme odvděčit speciálními vzpomínkovými předměty, na které jsme v uplynulém roce při naší aktivitě narazili. Patří mezi ně například vzduch z tábora, jehličí z první výpravy skautského roku nebo speciální nášivka z mezinárodního setkání.

Vyrobeno skauty 

Na některých výpravách a na táboře rádi ručně vyrábíme neotřelé produkty z kůže, dřeva a jiných přírodních i pokrokových materiálů.

Šíříme radost

Pro zaměstnance podporujících firem či jejich děti rádi uspořádáme program o délce dle domluvy.

Dobrodružná výprava

Sjíždění řeky, ferraty nebo túra po našich oblíbených trasách čeká na podporovatele-dobrodruhy.

Jak se vám můžeme odvděčit za vaši podporu? Domluvte se s vedoucí našeho střediska. Děkujeme!