Rubriky
Aktuality Šonov

Podzimní (ne)výpravy

Skauti

Naši výpravu jsme započali v sobotu ráno u naší klubovny, kde jsme si nechali věci na přespání a vyrazili jsme autobusem do Nového Města nad Metují na florbalový turnaj. Na turnaj jsme dorazili zhruba o půl deváté, zaregistrovali jsme se a šli se převléct do sportovního oblečení. Florbalový turnaj trval zhruba od devíti do dvou a celkově jsme se umístili na třetím místě z pěti týmů. Tohle byla hlavní událost výpravy a všichni jsme si ji užili. Po skončení turnaje jsme se autem přemístili zpátky do Šonova, kde jsme odpoledne strávili hraním her převážně venku a okolo šesté hodiny jsme vařili k večeři boloňské špagety, které byly výborné. Po vydatné večeři jsme se potmě vydali na Václavice, kde jsme si udělali malý ohýnek a řekli si pár strašidelných příběhů. Po návratu z Václavic jsme se uložili ke spánku a druhý den následoval pouze úklid klubovny a rozloučení se. Myslím si, že se výprava povedla a doufám, že takhle vydařené budou všechny.

Autor: Štěpán Ševčík (Prófa)

Vlčata

Již od začátku roku jsme věděli, že chceme v říjnu uspořádat přespávačku, ale s finálním výběrem termínu jsme čekali na ostatní družiny, abychom dobře využili možnosti vedoucích. Termín byl nakonec ujednán asi 2 týdny před akcí, a tak jsme objednali ubytování. Po týdnu jsem vznesl dotaz, jestli v klubovně, kam jsme plánovali jet, mají i cedník na těstoviny, načež jsme zjistili, že ubytování objednané není. Špatně jsem odeslal e-mail. Zkoušeli jsme obvolat klubovny široko daleko, ale nic. Vždyť byl prodloužený víkend, tak se není co divit. Nezbylo než zůstat v naší šonovské klubovně. No jo, ale to nebude tak jednoduché. Ve stejný termín tam jsou i světlušky. Nezbývá než na poslední chvíli změnit termín, alespoň o den. Rychle jsme obvolali rodiče a dopadlo to. 

Přespávačka byla skvělá, vyrobili jsme si mlýnek na potok, aniž bychom předem věděli, že téměř žádná voda neteče, a tak jsme instalaci nechali na později. Šli jsme tedy nakoupit ingredience na večeři. V klubovně jsme pak nakrájeli zeleninu, ochutili tvaroh a šli jsme rozdělat oheň na ohřátí tortil. Poprchávalo a byl chladný podzimní večer. Oheň se nám nedařilo rozdělat, ale po nekonečných výměnách ve foukání do ohně, se začalo zdát, že by mohl hořet sám. Rozhodli jsme se začít ohřívat tortily. Nestalo se nic neočekávaného, jen nám placky zadusily oheň. Rychle jsme je odebrali a oheň se vzpamatoval. A tak jsme chodili jeden po druhém a na 5 sekund z každé strany nahřívali placky. Pak rychle pomazat ochuceným tvarohem, nandat zeleninu a postrašit upečeným masem, zabalit a je to, mňamka. Potěší, ale nezahřeje. Po večeři jsme se běželi zahrát do klubovny. Už byl večer, a tak jsme začali se stavbou raket. Pet-lahev, pár částí papírových krabic a raketa je připravena k letu. Natankovali jsme palivo, tedy ocet, a šlo se ven. Venku každý dostal do toaleťáku zabalenou dávku jedlé sody a korkový špunt. Rakety lítaly jak šílené.

Jelikož bylo docela pozdě, šli jsme na kutě. Samozřejmě nám nešlo usnout. Ale nakonec zavládl klid.

Ráno jsme uvařili čaj, nakrájeli rohlíky a nasnídali se. Uklidili jsme klubovnu a je to. Tak zas příště…

Autor: David Tomek

Skautky

Každá ze skautek si na přespávačku připravila svou část programu, takže jsme například dlabaly dýně a hrály hry. Potom jsme společně připravovaly večeři, což byl těstovinový salát. Nakonec jsme se podívaly taky na dva filmy. Druhý den jsme ještě vyráběly origami motýlů. Myslím, že jsme si to všechny užily.

Autor: Natka Chytrá