Rubriky
Aktuality Fata morgana

Sokoli ze 4. oddílu se vypravili na Ivančenu

V sobotu 29. dubna ráno jsme se sešli v nevelkém, dalo by se říci poláčkovském, pětičlenném počtu na vlakovém nádraží a vyrazili jsme do dalekých Beskyd. Cesta byla dlouhá, přestupovali jsme v Chocni, České Třebové a Ostravě, až jsme po nějakých čtyřech hodinách dorazili do Frýdlantu nad Ostravicí. Vyskákali jsme z vlaku, nakoupili proviant a vyrazili. Zatímco za našeho příjezdu pršelo, jakmile jsme vyrazili, začaly se mraky trhat a vidět byla i slavná Lysá hora. Divokým kaňonem jsme se prodrali k Satinskému vodopádu (viz obrázek), a poté už jsme začali stoupat vzhůru.

V sobotu večer jsme zakotvili přibližně v polovině výšky Lysé hory, v bytelném přístřešku na Albínově náměstí, což ale není žádné náměstí, jen obyčejné lesní rozcestí. Schválně píšu bytelném, protože v noci, když nám horské počasí ukázalo, co umí, nám jeho střecha i stěny přišly velmi vhod.
Ráno jsme se sbalili a započali výstup na někdejší nejvyšší bod Protektorátu Čechy a Morava čili na Lysou horu. Řeklo by se, je jen o dvě stě metrů vyšší než Velká Deštná, to bude malý kopeček… Není to malý kopeček. Převýšení od frýdlantského nádraží na vrchol je o sto metrů větší než z Pece na Sněžku!
Na vrcholu Lysé hory stojí informační cedule, na níž se praví, že hora je 269 dní v roce zahalena mlhou. Poslední dubová neděle nebyla výjimkou. Nic jsme neviděli, a tak jsme se po menším občerstvení vyrazili zase dolů.

Obdivujeme „výhled“…

Jakmile jsme však opustili vrchol Lysé hory, začaly se mlhy trhat, a i ty výhledy se nakonec konaly. Cesta nás vedla po hřebeni do místa zvaného Ivančena.

Za námi už odmlžená Lysá hora.

Tam se tyčí kamenná mohyla navršená postupně na památku ostravských skautů popravených nacisty 24. dubna 1945. I my jsme k mohyle přidali úlomek novoměstské opuky.

Pak už jsme se spustili prakticky kolmo dolů ke krásným vodopádům na kraji vsi Krásné. To už se pomalu odpoledne měnilo ve večer, a tak jsme už jen vystoupili do sedla Na Přelači, kde jsme plánovali přespat v přístřešku. Když jsme na sebe čekali na křižovatce těsně před přístřeškem, žertovali jsme o hromadě dříví, že snad to není náš přístřešek. Inu, byly to blbé žerty, nebyli jsme daleko od pravdy. Přístřešek patrně prodělal zemětřesení, byl celý nakloněný a omotaný páskou „Zákaz vstupu“. Nezbylo nám než ustlat si poblíž na louce s krásným výhledem, což nevadilo, neboť déšť nehrozil. V noci se většině z nás chtělo povzdechnout si s Petrem Bezručem: „Maryčko, mrzne a není co jísti…“, ale aspoň to jídlo jsme naštěstí měli.

Za stromy je vidět Lysá hora

Pondělí už bylo zasvěceno z větší části zasvěceno cestě domů, kam jsme po jisté piškuntálii, kterou na nás upekly České dráhy v České Třebové, dorazili až navečer, unavení, ale spokojení (a pyšní na svůj výkon). Sice neleží právě za bukem, ale i tak Beskydy (a skautům zvláště Ivančenu) k návštěvě doporučujeme.

Adam Vlček