Rubriky
Aktuality Vydry

Putovní Orlice s Albatrosem

V termínu 9. – 11. 6. proběhlo putovní splouvání Divoké Orlice a Orlice s 1. oddílem Albatros. V pátek nám propršelo, ale náladu nám to nezkazilo. V sobotní ráno jsme se hbitě sbalili, naložili lodě a vydali se na plavbu z Kostelce nad Orlicí. Čekalo nás 16 kilometrů, které nás dělilo od dalšího tábořiště. 

Celá sobotní plavba byla trochu divočejší, protože Divoká Orlice má v této části více meandrů, které vytváří proudy o něco těžší. Často tyto proudy končí ve křoví u břehů, jemuž se každý musí šikovně vyhnout. V sobotu se nám pár lodí cvaklo, ale to nebyl velký problém, protože bylo krásné počasí a sluníčko všechny brzo usušilo. 

Hlavní atrakcí první etapy byl železniční most u Týniště nad Orlicí, který tradičně využíváme pro skoky do vody. Most je asi půl kilometru nad jezem, kde je velké vzdutí vody a tudíž velká hloubka.

Poté jsme překonali jez a dojeli na tábořiště týnišťských vodáků, kteří nám poskytli svou zahradu loděnice na nocleh. Vybalili jsme, postavili stany, usušili mokré věci a uvařili si těstovinový salát na kotlících nad ohněm. Večer už jsme si udělali volný a zpívali jsme u ohně a hráli frisbee.

Druhý den jsme měli trochu naspěch, abychom stihli uplout dalších 16 kilometrů v časovém limitu a včas se vrátili domů. Po cestě nebyly žádné komplikace a plavba ubíhala rychle. Zajímavostí na trase Týniště nad Orlicí – Třebechovice pod Orebem je kamenný stupeň u Petroviček, který všechny posádky statečně sjely. Poté nás už čekalo posledních 7 kilometrů do konce plavby. Po vylodění jsme organizovaně sbalili a naložili materiál do aut a lodě na vlek a vše přepravili do areálu kluboven, kde jsme všechno vyložili a uklidili. 

Autor: Julie Tymelová – Sova