Rubriky
Aktuality Fata morgana

Tábor 4.oddílu – Velké Petrovice 2023

Vlnu veder z počátku letošních prázdnin vystřídal mráz a sníh. A pokud jste si náhlého výkyvu počasí nevšimli, pak jste asi nebyli na letošním táboře 4. oddílu Fata morgana. Protože náš koedukovaný suchozemský oddíl vstoupil odvážnou nohou do jedné kouzelné skříně, a teplé letní počasí rázem vystřídala věčná zima. Ocitli jsme se totiž v Narnii pod vládou kruté čarodějnice Jadis.

Jenže ani kouzla bílé čarodějnice, jimiž pohřbila Narnii pod bílou sněhovou pokrývku, neodolala náporu 35 dětských účastníků tábora, a tak přišlo jaro, sníh tál a začaly kolovat zvěsti, že Aslan se blíží.

Aslan, bájný zakladatel Narnie, nakonec opravdu dorazil, a i když to zezačátku vypadalo napjatě, tak s naším přispěním ukončil vládu bílé ukrutnice. Na trůn jmenoval Petra, Zuzku, Lucku a Edmunda a v Narnii opět zavládl mír.

Leč ne na dlouho. Čas trhl oponou a Narnie je znovu v ohrožení. Tentokrát se moci chopil Miraz a pomocí násilí se snaží vymýtit příběhy o Aslanovi a vůbec o čemkoli kouzelném. Princ Kaspian, synovec Mirazův a právoplatný následník narnijského trůnu, se proto obrátil na nás, abychom mu pomohli vyrvat Narnii ze spáru jeho strýce.

To se nám také povedlo, byť jsme nejednou museli riskovat vlastní krk. Králem Narnie se tak stal Kaspian a kluci a holky ze 4. oddílu si již podruhé s pocitem úlevy oddechli. Narnie byla zase jednou zachráněna.

Touto dobou začalo pršet. A to zcela proti plánu a proti vývoji v našem příběhu. A i když nás princ Kaspian pozval na palubu Jitřního poutníka, s nímž se chystal obeplout všechny známé i neznámé končiny rozprostírající se za hranicemi Narnie, táborníci se potýkali s nástrahami možná ještě nebezpečnějšími, nežli jsou ty, jež skýtají černočerné hlubiny Kalormenského moře.

Naštěstí i přes nepřízeň počasí jsme vytrvali a Kaspiana nenechali na holičkách. Takže když se zjevil duch královny Jadis, táborníci se na ni vrhli a bláto ne bláto ji už definitivně sprovodili ze světa. Tím pouť 4. oddílu knihami C.S. Lewise skončila. Zbývalo jen sbalit a hurá domů!

Autor článku: Antonín Pelikán
Fotograf: Bára Matoušová