Rubriky
Aktuality Albatros

3 jezy 2022

Svátek svatého Václava (28. 9.) je pro vodní skauty nejen oslavou české státnosti, ale také příležitostí jak poměřit síly s ostatními vodáky — středisko Dvojka Praha pořádá vodácký závod s osmdesátiletou historií.

V brzkých ranních svátečních hodinách jsme postupně (i s 2. oddílem) začali obsazovat sedadla ikonického Albatrobusu. První vítězství jsme slavili zanedlouho — nejen že dorazili všichni účastníci, ale stihli jsme i plánovaný čas odjezdu. Vzápětí jsme však ve smyslu přísloví první vyhrání z kapsy vyhání přišli o jedno želízko v ohni, když dívčí část naší vypravy zredukovala počet závodních posádek ze čtyř na tři.

Až do začátku závodu se nad Prahou držela peřina mraků, ale startovní výstřel jako by ji proděravěl… a začalo pršet. Zkušeným závodním matadorům nezbylo než skrz jektající zuby procedit obligátní fráze o ‚tradičním počasí‘ a zabrat do pádel. Plavba s neotřelým výhledem na pražské památky ubíhala překvapivě rychle i přesto, že povodí snížilo průtok o dvacet sekundových kubíků. Nutno podotkout, že Vltavou i tak teklo o 70 m3/s více než na toto období obvyklých 90 m3/s. Proto většinu posádek vlnky pod Šítkovským jezem příjěmně pohoupaly a někteří odvážlivci se stihli i umýt.

Posádka Bílý králík provádí očistu na Šítkovském jezu. Autor: Lucie Bláhová – Lůca

Staroměstský jez, jež dělí vody Vltavy pár metrů nad Karlovým mostem, však odpouští jakékoliv zaváhání o poznání méně ochotně. I proto se stal zásadním milníkem v závodním tempu obou našich posádek. Pramice skautů z vorové propusti vyvázla s hladinou vody v lodi „jen“ pár centimetrů pod bortem, zato posádka dospělých si vyzkoušela i plavání v podzimní Vltavě.

Kurz plavání pod Staroměstským jezem v podání posádky Bílý králík. Autor: Milan Cikánek

Následně plaváčkům, kterým hrdost nedovolila přijmout pomoc od záchranářů a tím se i nechat diskvalifikovat, nezbylo než pokusit se o sebezáchranu a vylití lodi na vlnolamu před pilíři Karlova mostu. Zde je pak posádka Hrocha dohonila a obě lodi si vyměnily zamávání a přání šťastného dojezdu.

Posádka Hrocha odolává volání dna řeky. Autor: Petr Váňa – Petr

Po projetí cílovou čárou nás čekal úklid lodí na rozbahněné Štvanici za drobného pršení a zasloužený párek a čaj pro každého závodníka. Posádka Hrocha — ve složení Matlák, Arim, Adamíto, Pes a Tukan — se s časem 44:43 umístila na krásném 25. místě. Pramice Štika s posádkou Bílý králík — ve složení Kámen, Hipo, Kajman, Kuře, Salám a Stopař — si doplula pro 28. místo a na trati, strávila 1:07:29 včetně sebezáchrany a dopomoci u Karlova mostu. Gratulujeme!

Euforické výrazy skautů po projetí cílem.